Hesabım
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bitkinin Verim Kaynağı Gübre

08-09-2021 15:13
Bitkinin Verim Kaynağı Gübre

Gübre nedir ve bitkiler neden ihtiyaç duyar?

Bitkilerin ihtiyaç duyduğu temel besin maddeler ile büyümesini ve verimliliğini artıran kimyasal elementleri içeren doğal veya yapay maddelerdir. Gübreler, toprağın su tutma kapasitesini ve doğal verimliliğini arttırır veya topraktan alınan kimyasal elementleri önceki ürünlerle değiştirir.

Karbon, hidrojen ve oksijen havadan ve sudan elde edilebilir ve dolayısıyla bol miktarda bulunur.

Bitkinin en fazla ihtiyaç duyduğu azot, fosfor ve potasyumdur. Çünkü temel yapı taşları için gereklidirler. Örneğin;

Her aminoasit azot içerir.

Her hücrenin zarını oluşturan her molekül fosfor içerir (zar moleküllerine fosfolipit denir ) ve her ATP molekülü de (tüm hücrelerin ana enerji kaynağı) fosfor içerir.

Potasyum, herhangi bir bitkinin ağırlığının yüzde 1 ila yüzde 2'sini oluşturur ve hücrelerde bir iyon olarak metabolizma için gereklidir.

Azot, fosfor ve potasyum olmadan bitki ihtiyaç duyduğu parçaları yapamadığı için büyüyemez. Çeliği biten bir araba fabrikası ya da asfaltı biten bir yol ekibi gibi.

Makro besinlerden herhangi biri eksikse veya topraktan elde edilmesi zorsa, bu bitkinin büyüme hızını sınırlayacaktır. Doğada azot, fosfor ve potasyum genellikle ölen bitkilerin çürümesinden gelir. Azot söz konusu olduğunda, azotun ölü bitkilerden canlı bitkilere geri dönüşümü genellikle topraktaki tek azot kaynağıdır.

Bitkilerin daha hızlı büyümesini sağlamak için yapılması gereken bitkilerin ihtiyaç duyduğu elementleri hazır formlarda temin etmektir. Gübrenin amacı budur. Çoğu gübre sadece azot, fosfor ve potasyum sağlar. Çünkü İkincil besinler (Kükürt, kalsiyum ve magnezyum) ve Mikro besinlere (Bor, kobalt, bakır, demir, manganez, molibden ve çinko) çok daha düşük miktarlarda ihtiyaç duyulur ve genellikle çoğu toprakta bulunur. Azot, fosfor ve potasyum mevcudiyeti büyümenin en büyük sınırıdır.

 

Gübre Çeşitleri Nelerdir?

İnorganik ve organik gübreler olarak iki çeşit bulunmaktadır;

İnorganik Gübreler

Kimyasal yollarla yapılan mahsullerin büyümesi için besin elementlerini içeren kimyasal gübrelerdir. İnorganik gübreler tipleri aşağıdaki gibidir

-Azotlu Gübreler

Azotlu gübreler, mahsullerin gelişimi için gerekli olan azotu içerir. Azot, fotosentez sürecinde dengeyi koruyan klorofilin ana bileşenidir. Aynı zamanda bitkilerdeki aminoasitlerin bir parçasıdır ve proteini oluşturur. Azotlu gübreler, tarımsal ürünlerin üretimini ve kalitesini artırır.

-Fosforlu Gübre

Fosforlu gübredeki ana besin maddesi fosfordur. Gübrenin etkinliği, etkin fosfor içeriğine, gübreleme yöntemlerine, toprağın özelliklerine ve mahsul suşlarına bağlıdır. Hücrenin protoplazmasında bulunan fosfor, hücre büyümesi ve çoğalmasında önemli bir rol oynar. Fosforlu gübre bitki köklerinin büyümesi için faydalıdır.

Organik Gübreler

Organik gübreler, bitki ve hayvanlardan elde edilen doğal gübrelerdir. Bitki büyümesi için gerekli olan karbonik bileşiklerle toprağı zenginleştirir. toprağın organik madde içeriğini arttırır, mikroorganizmaların üremesini destekler, toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirir. Yeşil gıda için ana besinlerden biri olarak kabul edilir.

 

Organik gübreler aşağıdaki ürünlerden elde edilebilir:

·Tarımsal Atık

·Hayvancılık Gübresi

·Endüstriyel atık

·Belediye Çamuru


Gübrelerin Avantajları

·Taşıması, saklaması ve uygulaması kolaydır.

·Belirli bir besin maddesi sağlamak için, besin maddesine özgü doğası nedeniyle belirli bir gübre seçilebilir.

·Suda ve toprakta kolayca çözünürler. Bu nedenle bitkiler tarafından kolayca emilirler.

·Ekinler üzerinde hızlı bir etkiye sahiptirler.

·Mahsul verimini arttırırlar ve büyük nüfusu beslemek için yeterli yiyecek sağlarlar.

·Öngörülebilir ve güvenilirdirler.

 

Gübrelerin Kullanım Alanları

·Bitkilere ek besin sağlamak için kullanılırlar.

·Ekinlerin verimini artırmak için eklenirler.

·Çimlerin yeşillendirilmesi için azotça zengin gübreler kullanılmaktadır.

·Organik gübreler toprağın dokusunu ve verimliliğini iyileştirir.

·Bahçıvanlar, bitkilerin beslenme ihtiyaçları gibi belirli ihtiyaçlarını karşılamak için gübre kullanırlar.

·Kaybedilen besin maddelerini yerine koymak için saksı bitkilerine eklenir.

 

Gübrelerin Önemi

Artan nüfusun taleplerini bu kadar az kaynakla karşılamak çok zordur. Toprak verimliliğinin kaybı, zararlılar ve besin eksikliği, tarımsal üretimin azalmasına neden olmuştur. Bu da gübrelerin tarımdaki önemini artırmıştır.

Gübreler bitkiler için aşağıdaki şekillerde önemli olabilir:

·Bitkilerin zararlılara karşı toleransını arttırır. Bu durum, insektisitlere ve herbisitlere olan bağımlılıklarını azaltır ve böylece daha sağlıklı mahsuller üretilir. Sonuç olarak, hastalıklar azalmıştır ve mahsullere estetik değer sağlanmıştır.

·Bitkilerin su tutma kapasitesini iyileştirir ve kök derinliğini arttırır.

·İçeriğinde bulunan potasyum içeriği bitkilerin saplarını ve saplarını güçlendirir.

·İçeriğinde bulunan fosfor, bitkilerde köklerin daha hızlı gelişmesine ve tohum oluşumuna yardımcı olur.

·İçeriğindeki azot, bitkilerin yeşil rengi ile karakterize edilebilen bitkilerin büyümesini arttırır.

Kimyasal gübreler toprak verimliliğini olumsuz etkilediği için biyogübreler kullanılmaya başlanmıştır. Bunlar, canlı veya gizli hücreler ve hatta mikroorganizmalar içeren maddelerdir. Toprağa bitkilerin büyümesi için gerekli besinleri ve mikropları sağlarlar. Toprağın verimliliğini korumasına yardımcı olurlar. Çevre dostudurlar ve ayrıca bitkilerde hastalığa neden olan patojenik bileşenleri de yok ederler. Acetobacter ve Rhizobium, yaygın olarak kullanılan iki biyogübredir.


Gübreler Nasıl Çalışır?

Gübreler bitkiler için besindir. Büyümek ve sağlıklı kalmak için yeterli ve tutarlı bir diyete ihtiyacımız olduğu gibi, bitkiler ve mahsuller de gelişmek için topraktan doğru beslenmelidir.

Bitkiler dengeli bir azot, fosfor, potasyum ve kükürt kaynağı gerektirir. Bitkiler bu besinleri her büyüme mevsiminde topraktan aldıkları için, her yıl tarlalara veya bahçelere eklenen gübreler, kompost yoluyla yenilenmeleri gerekir.

 

Bir gübre torbası üzerindeki sayılar, torbada bulunan mevcut azot, fosfor ve potasyum yüzdelerini size söyler. Yani 12-8-10 gübre yüzde 12 azot, yüzde 8 fosfor ve yüzde 10 potasyum içerir. 45 kg’lık bir torbada, bu nedenle, 5,5 kg’lık nitrojen, 4 kg’lık fosfor ve 4,5 kg’lık potasyumdur. Diğer 31 kg ise balast olarak bilinir ve bitkiler için hiçbir değeri yoktur.

 

Öyleyse neden insanların büyümek için gübreye ihtiyacı yok? Çünkü ihtiyacımız olan her şeyi yediğimiz bitkilerden veya bitki yiyen hayvanların etlerinden alıyoruz. Bitkiler, yaşamın temel unsurlarını işlemek ve bizim için kullanılabilir hale getirmek için tüm işleri yapan fabrikalardır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.